18 Jun 2014

Frida Selander, Mattias Alkberg och Bäddat För Trubbel till U × U

Tre nya akter som inte ber om ursäkt! Umeås nya musikfestival närmar sig med stormsteg, och det är i dag exakt en månad kvar tills vi samlas i Hedlundadungen. Det firar vi med att kungöra att tre av våra absoluta favoriter är klara för U x U. Vi ses den 18 – 19 juli, längst fram vid scenkanten!

FRIDA SELANDER

Frida Selander är en lika självklar och viktig del av grundkursen i Umeås musikscen, som matematik är i skolan. Hennes mörka röst är nära besläktad med konstnärssjälar som Patti Smith, Chrissie Hynde och Lucinda Williams och uttalar lyrik om gränslös kärlek. “Gubbqueer” har hon själv sagt om sin musik, med glimten i ögat. Hon är också en medlem av David Sandströms band, en annan kontext där hon får uttryck för sin geniala samtidskänsla.

MATTIAS ALKBERG/SÖDRA SVERIGE

Mattias Alkberg har valt flera olika yttringar som var och en förbinds av hög kvalitet, idérikedom och en unik känsla för språklig finess. Nu heter bandet Södra Sverige och innehåller medlemmar från Fireside, In Solitude, Les Big Byrd, Statik Eyes och Eterkropp. Med den nya skivan som släpps i augusti visar man tydligt att det går att stå rakt även om det blåser åt fel håll. Mattias Alkbergs Begravning fyllde Dramaten i Stockholm, där publiken trillade av stolarna – nu sluter vi upp i Umeå för uppriktighet och allsång!

BÄDDAT FÖR TRUBBEL

Få saker i livet går att jämföra med en livekonsert med Bäddat För Trubbel. En del säger Masshysteri och KSMB. Andra en smäll på käften på första skoldagen. Ett cykellopp utför ett stup. Ett första kliv på en ny politisk kontinent. Bandet som låter ordet och punken få tala fritt i musiken. Som vill ge sina fans allt, oavsett om det är på en liten skumt doftande pizzeria i Arlöv eller på Roskildefestivalen. Och så alltid gör. Det här är inte New York, det här är Bäddat för Trubbel.