11 Dec 2013

Hej Nomethod!

Nomethod, det vill säga Magnus Öberg är en av U x U-festivalens åtta curatorer! Curatorerna kommer tillsammans med publiken bestämma programmet för festivalen 2014. Vi vill självklart att ni ska få chansen att lära känna Nomethod närmare och Magnus Öberg som driver Nomethod ville gärna berätta mera..

Vad kommer Nomethod som curator att tillföra U x U-festivalen?
– Pepp, ideer, bollplank till vår lysande bokare Anna Storåkers samt vara den curator som förmodligen viftar ivrigast med indieflaggan. Bara att Thurston Moore är bokad, det satte en ton som vi älskar.

När hörde du talas om U x U-festivalen för första gången?
– Det var nån gång för kanske 1,5 år sedan över en kaffe med (initiativtagaren) Victor Hillebjörk.

Hur viktigt är det för dig att alltid helhjärtat backa de projekt du går in i?
– Det är otroligt viktigt, det blir inget annars.

Vad fick dig att tro på U x U-festivalen?
– Det finns tusen bra idéer och lika många projekt som startas upp men det är bara dom med envisa och på gränsen till dumma eldsjälar som blir riktigt bra.

Vad är det bästa med Umeå som musikstad?
– Människorna, eldsjälarna som gör saker, som vågar riskera saker. Utan risk, ingen eld i baken. Stor del av grunden till Umeås sjukt fina musikliv är baserat på människor som inte har kommunalt stöd, som inte har fått en replokal, som inte har räkmacka med media. Dom har kämpat sig fram och skapat något som vi nu ser frukterna av, eller som vi sett resultatet av i flera år. Jag tror det är därför man är så bra på att samarbeta över genregränser i Umeå också. Många musiker och arrangörer har suttit i samma båt oavsett musikgenre/bakgrund. Det skapar en stark musikscen där alla backar varandra.

Som aktiv i musikUmeå hur skulle du vilja se Umeås musikscen utvecklas?
– Umeå har bra scener medelstora arrangemang och dom scener som finns fungerar jättebra. Jag skulle vilja se fler mindre scener som ger utrymme åt smalare arrangemang. Jag skulle också vilja se mer samarbeten mellan olika konstformer, musik, dans, foto osv. Det finns såklart redan men jag vill ha mer.

U x U handlar om vad vi kan skapa tillsammans. Går det till exempel att ge ut skivor på ett demokratiskt sätt?
– Absolut. Vi skapar tillsammans med våra artister, till en viss utsträckning. Det gör nog dom flesta oberoende skivbolagen. Allt annat vore att ta död på den kreativa processen och samarbetet mellan artist och skivbolag. Man skapar ju inte bara musik utan även allt runtomkring musiken.

Varför startades Nomethod?
– Tjurighet. Jag hade fått en demo av ett band som heter Aerial när jag var på turné med mitt gamla band. Jag blev besatt av musiken, och ville verkligen ha den på skiva. Så jag styrde upp det själv. Ganska vanlig story. Jag tror att det är så det börjar för dom flesta som är tokiga nog att ge ut musik.

Ledord för Nomethod? Hur manifesterar sig de?
– Kreativ frihet, ingen kan nånting, alla kan allting.

Berätta om en sjukt minnesvärd konsert ni arrangerat eller varit på?
– En sjukt minnesvärd konsert för mig är när vi bilade ner till Gävle för att se Fugazi, tror det var 1993. Dom spelade på Kafe Q, ett litet ställe nere vid hamnen i Gävle. Vi fattade inte varför Fugazi spelade på ett så litet ställe, dom hade ju släppt skivor och var för oss hur stora som helst. Det var ca 60 pers på spelningen och dom spelade väl i ca 2 timmar. Det var löjligt kul och det var första gången som jag var på en konsert som kändes riktigt inbjudande, det fanns ingen riktig barriär mellan bandet och publiken. Väldigt fint minne, man var liten som fan och fick vara med.

Ge oss ett musiktips, kanske något vi inte hört!
– Saigon! Deras album “Ready for romance” är brilliant!

Vad är viktigt för en bra spelning?
Som åskådare: Schysst lokal, bra ljud/ljus och att bandet bryr sig. Det brukar räcka ganska långt!
Som arrangör: Schysst lokal, bra ljud/ljus och att bandet & publiken bryr sig. Det brukar räcka ganska långt!

Har du någon hälsning till festivalens besökare inför sommaren 2014?
– Lyssna på mycket musik. Gärna utan att göra nåt annat samtidigt. Det är jättekul!

Tack Nomethod och Magnus Öberg! Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och pepp inför sommaren 2014.