26 Nov 2013

Laleh, välkommen!

En av Sveriges mest folkkära artister, Laleh kommer uppträda på U x U nästa sommar. Med enastående charm, musikalitet och karisma är hon med och sätter nya toner på våra liv. Hur ser Laleh själv på sin resa genom musiken? U x U ville såklart veta och därför kontaktade vi henne för en intervju..

Välkommen till U x U och våra ljusa sommarnätter Laleh!
-Tack jag har längtat. Jag känner mig väldigt hemma i Umeå.

“Just nu utforskar jag min samtid i min musik, relationen mellan hopp och verklighet, men i framtiden kanske jag bara skriver om sagor, vem vet.”

Vem är Laleh? Är artisten Laleh och personen Laleh samma person?
- Jo jag börjar själv inse att det nog är så att det är samma Laleh som är artist som Laleh som strör omkring på fritiden och funderar, även om jag önskar och vill sträva emot att dela upp livet mellan arbete och fritid så har jag börjat inse att det inte är en slump att jag format mitt liv så här, jag behöver skapa och det är vem jag är.

Din första singel ”Invisible” kom ut redan 2004 och tog hela Sverige med storm, hur har din musikalitet förändrats och utvecklats under dessa år?
- Jag har alltid redan ifrån första början strävat efter frihet och kontroll över det jag skapar för att jag älskar att leka, leka ifred. Det finns ju inte många områden i livet där man faktiskt får leka och bestämma, så det tycker jag är så underbart, det är något jag har längtat efter hela mitt liv, lekrum och frihet. Så min arbetsmodell har inte förändrats genom åren, jag jobbar och producerar och är tekniker och gör allt sådant själv, jag har fortfarande alla kontroll över materialet som jag skapar men däremot så har jag kanske blivit lite mer dramatisk i mitt skapande, jag har unnat mig själv det. Sen har jag blivit mer “framgångsrik” på ett sätt som kanske är lite ovanligt för en artist som jobbar som mig men sen har det ju tagit nästan 10 år för mig att komma dit jag är idag så det visar att det lönar sig att fullfölja sina visioner, speciellt om man har roligt längst vägen.

Har det funnits några viktiga milstolpar längs vägen?
- Många, jag kan nog inte ta upp alla. Hela livet är fyllt av milstolpar och det är viktigt att se dem som just så, att allt går över och det är en ständig rörelse framåt, utan kontroll och bara man håller fokus och följer det som gläder en mest så kan man göra det bästa av det. Idag sa pianisten Gustaf som spelar i bandet: jag måste börja uppskatta tråkigt, jag måste börja uppskatta kul, jag måste börja uppskatta pinsamt om jag ska kunna njuta av livet på riktigt. Det tycker jag var fint sagt.

“Tack för att ni valt att gå på en så fin festival som U x U.  Jag längtar efter att komma och spela och alla i bandet och runt om längtar också.”

Du sjunger på både svenska och engelska och är generös med olika typer av instrument och melodier. Vad finns det mer du vill utforska musikmässigt?
- Jättemycket. Just nu utforskar jag min samtid i min musik, relationen mellan hopp och verklighet, men i framtiden kanske jag bara skriver om sagor, vem vet. Musik är bara ett redskap för tankar och idéer och därför blir det oändligt mycket att utforska, ett evigt sökande efter den där stunden av att ha hittat fram till något som man känner kan vara sant, för att i nästa sekund leta vidare, i nästa låt.

Du har i höst kommit ut med den kritikerrosade skivan ”Colors”. Berätta mer om den!
- Colors är en fortsättning på skivan Sjung på ett sätt eftersom de har gått om och in i varandra när jag skrev dem. Men i huvudsak så är det en skiva med längtande hoppfulla låtar som på något sätt tvingas ha fötterna i verkligheten som ibland kan vara både sorglig och underlig. Men jag har också förstått att jag ofta ändrar mina tankar om vad låtarna betyder, jag tänker en sak när jag skriver dem, men i samband med publikens berättelser och upplevelser inser jag ganska snabbt att låtarna kan betyda så mycket annat. När jag kopplar med andra genom låtarna så lär jag känna mig själv också, lär känna oss, för jag tror inte vi är så olika varandra innerst inne.

Vad är du mest stolt över i din karriär?
- Jag tycker ordet karriär är så konstigt. Jag lever inte i eller för en karriär, jag lever ett liv, en människa är människa, med eller utan karriär, så jag är stolt över att jag lever ett liv och inte har en karriär. Jag tror sånna ord kan få oss att tro att vi bygger något, något som kan läggas på höjden som ett torn eller en stege, men det finns ingen stege och inget torn bara en väg innan den tar slut.

Vad är nästa mål? Sätter du upp mål?
- Ja jag försöker sätta upp mål hela tiden, sen är jag bra på att byta dem hela tiden dock, jag har väldigt selektiva önskningar och balanserar gärna min vilja med livet för att jag vet att jag inte vet bäst och livet vet mer än mig.

Du är känd för din personliga och starka närvaro på scenen, vad tycker du är viktigt för en bra livespelning?
- Oj, jag vet inte. Jag är väldigt noga med att vi är välförberedda och övade och klara så det inte finns några frågetecken alls, just för att jag ska kunna slappna av och vara spontan. Jag ser till att allt är i sin ordning och planerat, just för att vi alla på scen och publiken ska känna sig trygga och slappna av och ha en musikalisk stund tillsammans.

Skulle du vilja skicka en hälsning till besökarna för U x U?
- Tack för att ni valt att gå på en så fin festival som U x U.  Jag längtar efter att komma och spela och alla i bandet och runt om längtar också. Vi ses där!

Köp din biljett här så får du också se Laleh i sommar! Genom att köpa en CO-FOUNDER biljett till U x U-festivalen förlänger du festivalen med +15 sekunder.