16 Apr 2014

Välkommen Syster Sol!

Syster Sol, Sveriges okrönte reggaedrottning bjuder i sommar på tropiska vibbar, dansanta moves och sin feta musik tillsammans med DJ Justice! Visst är du också nyfiken på systern som fått sitt namn från solen? Häng med i denna djupdykare då hon berättar om reggaen som hon älskar, att välja sin väg och om passionen som står stadigt.

Välkommen till U x U-festivalen Syster Sol! Hur kommer det sig att du blev Syster Sol?
- Tack! Det var en rappare, en kompis till mig, som jag gästade på en spelning som tyckte jag skulle skaffa ett artistnamn. Han sa att du skiner alltid som en sol, du borde heta typ Syster Sol. Och inom reggaen är det vanligt att man benämner varandra som syster eller broder.

U x U-festivalen handlar om att skapa en festival tillsammans och ett av kärnvärdena är jämställdhet! Hur vill du bidra till U x U festivalen?
- Jag är medlem och en av de som grundade Femtastic. Vi är med och skapar festivalen, dels som curatorer och dels genom aktivitet på festivalområdet. Jag lever alltid som den förändring jag vill se. Det är mitt motto i livet. Allt det jag gör ska vara exemplet för det jag vill se i samhället. Jag tror att man märker på mina spelningar att jag är så som jag vill vara utan att begränsas av några normer, regler eller ramar och det har väl blivit ett kännetecken för mig och min musik. Med det förhållningssättet så känner man jämställdhet som något självklart.

Du var också delaktig i FATTA-kampanjen där du gjorde låten FATTA med Cleo och Kristin Amparo. Hur såg det samarbetet ut?
- Jag och Cleo har jobbat ihop i över tio års tid på olika sätt och vi är också väldigt nära vänner. Vi reagerade väldigt starkt på en friande våldtäktsdom i Umeå som har gjort sig känd som flaskvåldtäkten och kände att vi ville göra en låt tillsammans om det. Vi fick hjälp av Ida Östensson och Vanessa Marko där vi samlade in en massa berättelser från våldtäktsoffer, och utifrån det så skrev jag och Cleo ihop texter för att bli en röst till alla de här berättelserna. Sen kom fantastiska Kristin Amparo in och och la refrängen.

- Jag har gjort en del hiphop genom mina år och samarbetat med många hiphop-artister. Hip-hopen ligger ganska nära reggaen och även historiskt sett finns det kopplingar mellan musiken så samarbetet blir väldigt bra.

Du har sysslat med musik sedan du var barn, gick musikinriktning på gymnasiet och bildade där bandet Livelihood. Ni splittrades och du släppte sedan ditt första soloalbum Dömd att bli bedömd 2009. Kan du berätta om musikresan du gjort?
- Det är en stor fråga för jag tycker att jag lär mig saker på daglig basis. Det jag har lärt mig framförallt är att hantera olika utmaningar som kommer med jobbet. Just det här med framgångar och motgångar. I och med att jag har varit med så länge har jag varit med om lite allt möjligt. Att saker inte alltid ser ut som man tror att det ska göra. Att passionen för musik är det som är stadigt genom allt.

Hur kommer det sig att det blev reggae?
- Jag föll för reggae när jag hörde Gladiators i en butik när jag var 14 och blev helt frälst. Då hittade jag verkligen min musik som jag trivdes i. Det finns en väldigt familjär känsla inom reggaen och det är otroligt kul att vara en del av det. Det finns verkligen en scen, sen är det väl inte förrän senare år som media har gett genren uppmärksamhet. Jag vill gärna lyfta fram Kapten Röd, Labyrint, General Knas, Etzia, Serengeti och Miss Relli som gjort mycket inom reggaen senaste åren.

Du har tidigare samarbetat med bl a General Knas och även med Cleo som du nämnde, finns det några fler samarbeten du vill göra?
- Det finns alltid folk jag vill samarbete med. Jag älskar det och tycker det är väldigt kul att göra något tillsammans. På senaste plattan samarbetade jag med bland annat Dirty Jens och Aki. Det är en del av yrket att få inspireras och jobba med andra. Jag vill göra mer musik med andra i framtiden.

Du har hunnit släppa tre soloalbum!
- Varje album är en utveckling och det känns som att det också speglar en period av mitt liv. Den senaste plattan representerar mycket av det jag är i just nu. Jag blir alltid hungrig på att göra nytt. Det är en konstant process i att utvecklas och göra nya grejer.

Ditt senaste album Mellan raderna kom ut 2013, vad handlar den om?
- Med den senaste plattan ville jag förmedla något om verkligheten som jag själv upplever fattas i vår värld idag. Det finns en stor del upplevelser som man inte pratar om och det är den som jag vill spegla i min musik. Litegrann det här hur man förhåller sig till tankar, känslor, upplevelser och att man inte får lära sig det i skolan trots att det är en sådan stor del av livet. Många gånger kan lösningen vara att just prata om det och komma närmre sig själv. Alla låtar förmedlar en aspekt av verkligheten som vi inte pratar om så mycket.

Vad inspireras du av?
- Jag inspireras av mycket! Det finns en person som inspirerar mig vad gäller textförfattande och det är Candie O’Denver. Hon säger mycket saker om verkligheten som jag håller med om. Kolla upp henne!

- Jag gillar gammal soul, jag gillar jazz, och ganska mycket det man kallar för världsmusik. Nu är jag inne ganska mycket på att lyssna på gammal musik som kommer från Seychellerna, tycker de är väldigt feta. Framförallt inspireras jag av folk som vågar göra sin grej fullt ut. Till exempel M.I.A, det är svårt att sätta henne i en genre, men hennes musik tycker jag är ett väldigt bra exempel på just det här att man inte följer några mallar. Hon lyckas verkligen jobba utifrån ett blankt blad och det blir svinfett varje gång.

2013 gjorde du 50 konserter, vad vill du förmedla på scenen?
- Jag jobbar mycket och har ett fantastiskt band som gör det lätt att turnera. Jag vill förmedla en känsla av reggaekulturen där det är mycket dans, färg och fest på ett glatt sätt med positiva vibbar och massor med kärlek.

Om man bara ska lyssna på en låt med dig, vilken vill du rekommendera?
- Då tycker jag att man ska lyssna på en låt från den senaste plattan som heter Vilken väg. Alla har ett val och kan välja den väg man vill gå och vad man vill göra i livet. Jag har valt det jag vill kalla för godhet som är känslan av kärlek. Den här låten uttrycker det bra.

En hälsning till besökarna?
- Jag hoppas verkligen att vi ses och ni hittar mig i Femtasticdjungeln! Det ska bli skitkul att spela!
Ps. Jag kommer vara aktuell med en singel i maj. Den heter drama och kommer komma med video och remix.

Tack Syster Sol för att du delar med dig och peppar inför sommaren!
Se till att även du har möjlighet att se Syster Sol i sommar! Köp en biljett till U x U-festivalen här! Vill du vara en av de första att få nys om nästa artistsläpp? Följ oss på Facebook eller håll dig uppdaterad på hemsidan så lovar vi att du inte missar några spännande nyheter!